Benzinekosten Berekenen

In dit artikel kunt u informatie over het volgende onderwerp vinden: Benzinekosten Berekenen.

In de afgelopen 10 jaar zijn de benzineprijzen enorm gestegen. Gemiddeld zijn de benzine prijzen nu 30% hoger dan in 2003. Daarom loont het tegenwoordig om de prijzen te monitoren en de benzinekosten te berekenen. Soms kan het veel voordeliger zijn om bijvoorbeeld met het openbaar vervoer te reizen dan met de auto. Het is echter ook belangrijk om te weten wat de benzinekosten zijn voor een langere trip zodat men niet voor onaangename verassingen komt te staan. Als de werkgever de benzinekosten vergoedt, dan moet men ook weten hoe de kosten worden berekend, dit is ook belangrijk voor bijvoorbeeld een belastingaangifte. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die goed erop letten hoeveel kilometer ze rijden en hoe vaak ze moeten tanken, meer bewust zijn van hun eigen auto-verbruik. Hierdoor is het mogelijk om beter keuzes te maken, zoals het reizen met de fiets of het ov en dus geld te besparen, wat erg actueel is in tijdens de huidige financiƫle crisis.

De benzinekosten zijn ook sterk afhankelijk van je rijgedrag. Dit factoor heeft dus een directe invloed op de berekening van de benzinekosten. Afhankelijk van de rijgedrag kunnen de kosten tot 30% lager zijn over dezelfde distantie. Voor een gemiddeld gezin die rond 17.000 km per jaar rijdt kan de besparing oplopen tot 300-500 euro. Verschillende factoren hebben invloed op het verbruik van benzine. De snelheid waarmee je rijdt is de belangrijkste factoor. De optimale snelheid waarbij de benzineverbruik het laagst is ligt rond 100 km/u. Boven deze grens neemt luchtweerstand sterk toe, waardoor het verbruik toeneemt. Probeer dus met de snelheid van 100km/u constant te rijden. Een cruise control kan hierbij helpen. Vervolgens is het belangrijk om zo veel mogelijk te anticiperen op het verkeer. Veel automobilisten kijken alleen de eerste paar meter vooruit, hierdoor kunnen ze niet op tijd reageren op het verkeer. Probeer minder te remmen en schakel eerder op. Dit kan ook het verbruik van benzine aanzienlijk verlagen.

Verder zijn de benzinekosten afhankelijk van de zuinigheid van de auto. Als men veel rijdt, dan is het aan te raden om zuinige auto te gebruiken. De belangrijkste 2 factoren die van invloed zijn op het brandstofverbruik van een auto zijn: 1) gewicht van de auto. 2) bouwjaar ( in de meeste gevallen: hoe ouder de auto is, hoe ouder de technologie en dus de zuinigheid ). Gewicht van de auto is van directe invloed op het brandstofverbruik: hoe zwaarder de auto, hoe meer energie wordt verbruikt om de auto te laten bewegen. Dus hou ook rekening met het gemiddeld verbruik van de auto zelf bij het berekenen van de benzinekosten.

Benzinekosten Berekenen
Het berekenen van benzinekosten kan men op verschillende manieren doen. De volgende informatie is nodig voor de berekening:

1. Gemiddeld brandstofverbruik van je auto per 1km. Zoals hierboven gezegd spelen hierbij veel factoren een rol, o.a. je rijgedrag. Brandstofverbruik per 1km kan men makkelijk uitrekenen als je weet hoeveel kilometer je auto rijdt op 1 liter benzine. Gemiddeld is dit tegenwoordig 1 op 15 tot 1 op 20.

2. Totale afstand in kilometers die je moet rijden.

Benzinekosten berekenen doe je eenvoudig door p.1 ( verbruik per 1km ) te vermenigvuldigen met p.2 ( totale afstand ).

Tegenwoordig is het ook mogelijk om de benzinekosten te berekenen via een routeplanner zoals Microsoft Autoroute of Google Maps en een navigatiesysteem zoals TomTom of Garmin. In dergelijke berekeningen zijn de totale kosten echter minder nauwkeurig indien men uitgaat van een gemiddeld verbruik. Dus het is aan te raden om altijd het gemiddeld brandstofverbruik van je eigen auto in te voeren.