Fiets met Trapondersteuning

In dit artikel kunt u informatie over het volgende onderwerp vinden: Fiets met Trapondersteuning.

Wat is het verschil tussen alle verkrijgbare fietsen en met welk type kan ik op vakantie: Jaren terug had je grofweg drie soorten fietsen. De ‘Hollandse’ fiets, de racefiets en de randonneur. De laatste, een racefiets met spatborden en dragers, was bedoeld voor een bepakte vakantie. Toen kwam de mountainbike. De aandacht voor deze terreinfiets stimuleerde de ontwikkeling van nieuwe onderdelen die ook voor andere type fietsen geschikt bleken. Er ontstond tevens een breed scala aan kruisingen tussen stadfiets, racefiets en mountainbike die we kennen onder de verzamelnaam hybride. Sommige hybrides zijn bedoeld als woon-werkfiets, andere voor sportiever gebruik. Op vakantie kun je natuurlijk met elke fiets maar een aantal hybrides zijn er speciaal voor bedoeld. Deze worden meestal trekking- of vakantiefietsen genoemd. Ze zijn voorzien van een achter- en vaak ook een voordrager en hebben in tegenstelling tot de klassieke randonneur een recht of een multigrpstuur in plaats van een racebocht. Zoekend naar een vakantiefiets om bagage op te vervoeren kom je dus meestal uit bij een trekkingfiets. Een andere mogelijkheid is het opbouwen van een mountainbike of racefiets met dragers en andere banden.

Welke fiets is voor mij het meest geschikt?

Land van bestemming, duur van de reis en aard van het wegdek zijn de belangrijke pijlers om een goede keuze te maken. Voor een korte fietsvakantie over glad Europees asfalt is een ‘standaard’ trekkingfiets met grote 28-inch wielen de meest voor de hand liggende keuze. De ruige wegen die je tijdens een reis over onverharde wegen tegenkomt, stellen hogere eisen aan frame en onderdelen. Kleinere 26-inch (mountainbike) wielen met bredere banden zijn soms een betere optie. Ze zijn beter geschikt voor onverharde wegen (vanwege de bredere banden) en in veel landen is het tegenwoordig de meest gangbare maat. Een fiets die zo’n verre reis goed kan doorstaan is in de regel vrij duur. Als je al een racefiets of een mountainbike hebt, kun je die ombouwen tot vakantiefiets door dragers, andere banden of eventueel een andere stuurpen te monteren. Maar pas op: standaard race- en mountainbikewielen zijn meestal niet gebouwd om zware bagage te dragen. Informeer bij een gespecialiseerde fietsenwinkel naar de mogelijkheden.
Als je speciale wensen hebt (bijv. speciale framegeometrie en afwijkende onderdelen) kun je terecht bij een maatbouwer. Tegenwoordig bouwen de maatbouwers ook veel standaard frames op met onderdelen naar wens. Er zijn een aantal specialisten verspreid over Nederland te vinden. Het voordeel is dat je een unieke fiets krijgt die past bij je lichaam en/of wensen.

Het grote voordeel van een fiets met trapondersteuning is, dat men de mate van krachtinspanning geheel naar eigen wens kan bepalen.Tags: