Lage Rugpijn Uitstraling Been

In dit artikel kunt u informatie over het volgende onderwerp vinden: Lage Rugpijn Uitstraling Been.

Lage rugpijn met uitstraling naar de ben wordt ook wel ischias genoemd. Bij rugpijn met uitstraling is er dus, naast de rugpijn, sprake van een uitstralende pijn in de billen en benen, tot voorbij de knie. Deze uitstralende pijn kan soms erger zijn dan de rugpijn zelf, omdat er één of meerdere zenuwen die vanuit de rug naar de benen lopen worden geprikkeld. Lage rugpijn is een klacht die veel voorkomt. Ongeveer 80% van de Nederlanders heeft wel eens last gehad van lage rugpijn. De pijn zelf zit onder in de rug, in de lendenstreek dat zich tussen de onderste ribben en de billen bevindt. Er zijn 2 soorten van lage rugpijn: een zonder en een met de uitstraling. Wanneer de pijn in de rug via de bil tot onder de knie en zelfs naar de tenen uitstraalt, dan sprekt men over zenuwpijn of ischias. Deze pijn wordt veroorzaakt door het bekneld raken van een zenuw ( ischiaszenuw ). De meeste mensen die dergelijke lage rugklachten krijgen, worden vanzelf weer beter. Als de pijn echter na een paar weken weer overgaat, spreekt men van acute lage rugpijn. Houden de klachten langer dan drie maanden aan, dan is er sprake van chronische lage rugpijn. Bij ischias is er sprake van tintelende en/of prikkelende pijn in de benen. Ook kunt u last hebben van een doof gevoel en kan er krachtsverlies ontstaan. Ook kunt u last hebben van een een branderig gevoel en elektrische schokken in de benen.

Over het algemeen is lage rugpijn met uitstraling het gevolg van druk op of beklemming van een zenuw vanuit de wervelkolom. Via het ruggenmerg, dat binnen de wervelkolom ligt, staan zenuwen in verbinding met de hersenen. De geïrriteerde zenuwen sturen de hersenen dan een pijnprikkel. Lage rugpijn met een uitstralende pijn komt vaak voor bij hernia. Andere oorzaken kunnen zijn: zwaar werk, slijtage (in de vorm van artrose), een verkeerde rug belasting, een ontsteking aan de gewrichten in de rug (artritis) of een gewrichten afwijking.

Wat kunt u zelf doen om de Lage rugpijn met uitstraling klachten te te verminderen? Vermijd vooral specifieke bewegingen of bezigheden die de rugklachten erger maken, zolang u nog niet weet wat er aan de hand is. Rugpijn met uitstraling voorbij de been is een reden om naar de huisarts te gaan om er achter te komen wat de specifieke oorzaak kan zijn. Als de diagnose bekend is, dan kunnen lichaamsoefeningen en een aangepast trainingsschema u helpen een herstel te maken. Wat u tijdelijk kunt doen: Geef de rug rust en vermijd alle te sterke en plotselinge bewegingen van de wervelkolom. Ga steeds van houding wisselen, ook als het pijn doet: wissel lopen, staan, liggen en zitten zoveel mogelijk af. Bij veel pijn kunt een een warme bad nemen of een infraroodlamp op de pijnlijke plek richten. Bij het zitten zorg voor een rechte houding, dit kunt u doen met een hoge stoel waar u uw rug kunt plaatsen. De huisarts kan u pijnstillende middelen voorschrijven, zoals bijvoorbeeld paracetamol. Maar er wordt een combinatie met fysiotherapie wel aangeraden. Naast paracetamol kan de huisarts u ook een middel voorschrijven tegen specifieke zenuwpijn. Als de klachten niet binnen 6 weken weggaan, kunt u overwegen om een specialist zoals de neuroloog of anesthesioloog te bezoeken.Tags: ,